ico

Gimnastica pasiva motorizata

Te afli aici: Home » Gimnastica pasiva motorizata
Ce este gimnastica pasiva motorizata?

poze-slender5 centrul_sanatateA fost conceputa ca alternativa la exercitiul fizic clasic in ideea de a scuti organismul de oboseala si efort, dar si de a accelera si eficientiza rezultatele unei sesiuni obisnuite de miscare. Gimnastica pasiva motorizata consta in folosirea unei serii de aparate care lucreaza asupra musculaturii, fara a solicita organismul la nivel de aparat cardiovascular si osteoarticular.

Afectiuni tratate/ameliorate prin gimnastica pasiva motorizata

poze-slender6 centrul_sanatatePe langa evidentul beneficiu de natura estetica de care se bucura cei ce folosesc gimnastica pasiva motorizata, metoda vine la pachet cu o serie de avantaje terapeutice. Asadar, isi dovedeste eficienta in diverse situatii de recuperare medicala.

Supraponderalitate: supraponderalitatea pune intai de toate probleme din punctul de vedere al sanatatii, si abia apoi devine obiect de dezbatere in chestiuni de estetica anatomica. Prin efectul de remodelare rapida si eficienta a corpului, supraponderalitatea se poate numara printre afectiunile de care se preocupa gimnastica pasiva motorizata. Persoanele afectate de celulita pot, de asemenea, apela cu incredere la mijloacele acestei terapii.

Afectiuni osteoarticulare: gimnastica pasiva motorizata a fost folosita cu succes in cazuri de afectiuni la nivel de articular si de coloana,de reumatism, hernie, artrita, artroza, spondiloza, coxartroza, scolioza, hernie de disc, hernie cervicala.

Alte afectiuni: gimnastica pasiva motorizata si-a dovedit eficienta si in cazul pacientilor cu tendinta de retinere a apei, cu hipercolesterolemie si varice.

In ce consta gimnastica pasiva motorizata?

poze-slender centrul_sanatateIn functie de zonele pe care vrea sa le lucreze sau de afectiunea ce se cere ameliorata, pacientului i se prescrie activitatea pe o serie de aparate, fiecare dedicat unei anumite categorii musculare. Montat pe aparat in postura corecta, iar aparatul fiind reglat la intensitatea dorita, pacientul lasa dispozitivul sa lucreze pentru el.

Lucrand topic (gambe, coapse, solduri, abdomen, tors), aparatele actioneaza izolat, insa intens asupra musculaturii scheletice, fara a solicita articulatiile sau inima asa cum o fac exercitiile la sol. Lucrul cu dispozitivele de gimnastica pasiva motorizata este similar, din acest punct de vedere, exercitiului fizic in apa: acestea preiau greutatea corpului, implicit eliberand articulatiile de povara musculaturii supuse efortului.

Numarul de miscari pe care le face fiecare aparat poate fi reglat de pacient, in functie de rezistenta personala. Ciclul de exercitii poate fi intercalat cu pauze sau personalizat cu contragreutati, pentru sporirea andurantei.

Avantajele gimnasticii pasive motorizate

Eficientizarea timpului de lucru

Rezultatele terapeutice si de remodelare corporala pe care pacientii le pot obtine in 8 ore de exercitiu fizic sunt obtinute in doar o ora de lucru cu aparatele specifice gimnasticii pasive motorizate. Un beneficiu extrem de apreciat de catre persoanele cu agenda zilnica incarcata!

Rezultate rapide

Efectele pe care gimnastica pasiva motorizata sunt vizibile chiar de la primele sedinte, atat timp cat aparatele sunt programate la intensitatea si numarul de miscari adecvate, iar postura este corect asumata pentru aborda afectiunea in cauza.

Protectie a aparatului osteoarticular si cardiovascular

poze-slender-3 centrul_sanatatePacientii suferinzi de afectiuni osteoarticulare si cardiovasculare, dar si cei care gandesc profilactic, pot apela la gimnastica pasiva motorizata pentru a-si mentine conditia fizica fara a periclita nivelele mentionate.

Actionand strict la nivel muscular, corpul se tonifiaza iar pacientului i se induce starea de bine specifica unui stil de viata activ, beneficiu de care nu s-ar putea bucura in conditii de linii de tratament care interzic efortul fizic pe motiv de precaritate a sistemelor pomenite (cardiovascular si osteoarticular).

Actiune topica si efect integral

Fiecare aparat este dedicat unui anumit grup de muschi. Iar necesitatile de tonifiere ale fiecarui segment corporal (tors, abdomen, coapse, solduri, gambe) sunt acoperite de un anumit dispozitiv. Efectele integrale se obtin prin sedinte complete de gimnastica pasiva motorizata, ce presupun lucrul la toate aparatele disponibile.

Recomandat tuturor varstelor adulte

Adultii de toate varstele pot apela la gimnastica pasiva motorizata. Incepand de la 16 ani pana la senectute, cu conditia ca pacientii sa nu sufere de afectiuni pentru care gimnastica este contraindicata, aceasta terapie este la indemana tuturor celor care vor sa isi mentina conditia fizica sau sunt interesati de recuperare medicala, dar care, din varii motive (lipsa de timp, limitari impuse de liniile de tratament conventional, etc.), nu pot recurge la exercitiul fizic obisnuit.

gimnastica pasiva

Durata gimnasticii pasive motorizate?

O sedinta de gimnastica pasiva motorizata dureaza in medie o ora, interval suficient pentru lucrul la toate aparatele specifice.

In scop de mentinere a conditiei fizice, pacientii au nevoie de un minim de o sedinta pe saptamana.

Pentru recuperare terapeutica, insa, se impune un minim de doua sedinte saptamanal. Desigur, in functie de caz si de afectiune, terapeutul este cel care prescrie durata si frecventa sedintelor la care trebuie sa participe pacientul. Singura limitare impusa in genere este cea a pauzei de cel putin 24 de ore intre doua sedinte, interval necesar pentru recuperarea muschiului dupa efort.

Efectele gimnasticii pasive motorizate

Pierderea kilogramelor in plus, tonifierea, mentinerea conditiei fizice, remodelarea corporala si eliminarea celulitei sunt principalele motivatii care determina pacientii sa recurga la gimnastica pasiva motorizata. Efectele acesteia sunt, insa, mult mai profunde, interesand pacienti afectati de patologii grave.

In urma sedintelor de gimnastica pasiva motorizata s-au inregistrat, printre altele, urmatoarele efecte benefice: reducerea colesterolemiei, ameliorarea varicelor, corectarea defectelor coloanei vertebrale instalate ca urmare a obisnuitelor posturale incorecte, restaurarea mobilitatii articulare, ameliorarea retentiei de lichide, optimizarea metabolismului, recuperare in cazul pacientilor cu sechele rezultate din varii interventii sau patologii (inclusiv pareza).

Gimnastica pasiva motorizata nu induce starea de bine doar la nivel fizic, ci si mental. Din acest punct de vedere, trebuie citat efectul de relaxare. S-a constatat, de asemenea, o semnificativa actiune anti-imbatranire in cazul pacientilor care practica constant gimnastica pasiva.

Contraindicatiile gimnasticii pasive motorizate

poze-slender4 centrul_sanatateDesi gimnastica pasiva motorizata poate ameliora o serie ampla de patologii, ea prezinta si contraindicatii care o fac impracticabila in cazul anumitor pacienti. Suferinzii de cancer sau cei cu risc de accident vascular nu pot apela la mijloacele acestei terapii. Pacientii care prezinta tumori sau cei afectati de flebita sunt, de asemenea, in imposibilitatea de a recurge la gimnastica pasiva.

Diverse afectiuni ale pielii limiteaza, de asemenea, folosirea aparatelor, abordarea cea mai sigura fiind interzicerea gimnasticii.

Gimnastica pasiva motorizata este o formula de remodelare a siluetei si tonifiere a musculaturii fara efort fizic, oboseala si durere. Aduce in armonie corpul si mintea, creste nivelul tonusului muscular, reeduca respiratia, induce o placuta stare de relaxare si corecteaza viciile de postura.

Prin miscarea mecanica a aparatelor se imbunatateste circulatia sangelui si a inimii, ele lucrand ca o extrapompa. Prin oxigenarea sangelui si punerea lui in miscare facem ca organele de curatire, precum ficatul si plamanii, sa elimine mai repede reziduurile din sange. Gimnastica pasiva motorizata NU SOLICITA aparatele cardiovascular si osteoarticular, dar ESTE extrem de solicitant si eficient pentru musculatura, careia ii creeaza o elasticitate si un tonus optime.

De ce Gimnastica pasiva motorizata?

Pentru ca o ora de antrenament cu aceste aparate este echivalenta cu 8 ore de gimnastica la sol. Cu alte cuvinte aveti nevoie de 8 ore de gimnastica pentru a avea aceleasi rezultate obtinute printr-o ora de gimnastica pasiva motorizata.

Solicitarea musculaturii cu ajutorul gimnasticii pasive motorizate tonifiaza muschii si ajuta la eliminarea celulitei. Rezultatul: pierderea surplusului de centimetri. In momentul in care rezultatul a fost atins, acest proces se opreste. Pentru a pierde si kilograme se recomanda un program nutritiv bine echilibrat.

Efortul depus in timpul gimnasticii conventionale este preluat de 6 paturi actionate electromecanic. Daca vom compara gimnastica traditionala cu „gimnastica pasiva motorizata”, observam:

 • Prin gimnastica traditionala se foloseste forta proprie pentru a deplasa sau ridica greutatile.
 •  Prin „gimnastica pasiva motorizata” greutatea este preluata de aparat si diverse parti ale corpului sunt in miscare timp de 10 minute pe fiecare aparat.

Gimnastica pasiva motorizata este asemanatoare cu gimnastica subacvatica. La gimnastica subacvatica greutatea corpului este preluata de apa. La gimnastica motorizata greutatea corpului este sustinuta in totalitate de aparate. Un motiv in plus pentru care oamenii cu probleme de spate, incheieturi sau coloana pot folosi aparatele noastre (reumatism, hernie, artrita, artroza). Gimnastica pasiva motorizata – indicata in terapie si recuperarea medicala, in special celor cu afectiuni ale aparatului cardiovascular si osteoarticular (artrita, varice,  spondiloza, coxartroza, scolioza, hernie de disc, hernie cervicala, retentie de apa), etc.

Fiecare aparat pune in miscare si activeaza diferite parti ale corpului: gambe, coapse, solduri, abdomen si partea superioara a corpului. Gimnastica pasiva motorizata aplica efortul izometric pe grupe musculare mari si datorita pozitiei de lucru pe aparat, grupa musculara vizata este eficient izolata si intens antrenata, restul corpului ramane relaxat iar suprasolicitarea articulatiilor sau a cordului este evitata.  Aparatele permit dozarea eficienta a efortului, in functie de capacitatea fiecarei persoane in parte, aceasta are control absolut asupra intensitatii exercitiului si efortului depus, poate face pauze oricat de des doreste si poate adopta pozitia de lucru pe aparat, care sa ii ofere un plus de confort.

 • Aparatele permit dozarea eficienta a efortului, in functie de capacitatea fiecarei persoane in parte, aceasta are control absolut asupra intensitatii exercitiului si efortului depus, poate face pauze oricat de des doreste si poate adopta pozitia de lucru pe aparat, care sa ii ofere un plus de confort.
 • Sedinta de gimnastica pasiva motorizata dureaza 60 de minute si implica antrenamentul pe 6 aparate diferite, 10 minute de lucru pe fiecare, antrenandu-se astfel mai mult de 90% din musculatura. Dificultatea exercitiilor se adapteaza in functie de capacitatile persoanei.
 • Acest tip de gimnastica este potrivit atat pentru incepatori, cat si pentru persoanele antrenate, iar la finalul sedintei, efortul facut este similar celui depus la o sala de fitness, insa cu mai puţin stres pentru articulatii si inima.

Gimnastica pasiva motorizata conduce la:

 • Recapatarea mobilitatii articulatiilor si fortifierea musculaturii
 • Fortifierea coloanei si ameliorarea afectiunilor acesteia
 • Posibilitatea miscarii pentru bolnavii astmatici si cei cardiaci
 • Scaderea nivelului de colesterol din sange
 • Reducerea retentiei de lichide si diminuarea varicelor
 • Refacerea in caz de sechele de pareza, ruptura de menisc, etc.
 • Diminuarea si eliminarea celulitei
 • Imbunatatirea metabolismului

Pentru obtinerea unor rezultate bune sunt necesare un minim de doua sedinte pe saptamana, iar pentru intretinere minim o sedinta pe saptamana. Nu sunt interzise exercitiile zilnice daca este respectata conditia de repaus de 24 h.

Exercitiile de baza in Gimnastica pasiva motorizata

Sandbag Table

Cele 1000 de miscari ritmice ale soldurilor fac sa dispara celulita de pe fese si coapse, dau pielii fermitate, intaresc si micsoreaza abdomenul, coapsele si fesele. Miscarea ritmica a aparatului maseaza usor soldurile si coapsele, in timp ce corpul efectueaza exercitii izometrice. Contra-greutatile de nisip ofera un masaj de rezistenta.

Sandbag Table 1Sandbag Table 2

Leg Table

Prin miscarile circulare, coapsele devin mai suple, cu predilectie partea interioara si cea exterioara a acestora. Aparatul sustine greutatea corpului, astfel incat impactul asupra soldurilor, genunchilor si gleznelor e redus. Circulatia sanguina este imbunatatita in partea inferioara a gambelor. Aceasta miscare echivaleaza cu o plimbare de 3 km, in timp ce muschii dorsali sunt intariti.

Leg Table 1Leg Table 2

Sit Up Table

Aceasta masa te ajuta sa faci 90 de abdomene in 10 minute. Abdomenul, coapsele si fesele devin mai ferme si mai subtiri, muschii spatelui si ai abdomenului mai fermi.

Sit Up Table 1Sit Up Table 2

Waist, Tummy, Hip Table

Cu ajutorul acestui aparat picioarele sunt miscate sus – jos de 900 de ori. Prin miscari ritmice si usoare ridica si coboara picioarele, roteste pelvisul, intinde partea de jos a zonei lombare. Cu ajutorul acestor miscari repetate talia, abdomenul si soldurile se subtiaza si se intaresc, in timp ce muschii dorsali se fortifica.

Waist, Tummy, Hip Table 1Waist, Tummy, Hip Table 2

Stretch Table

Masajul acestui aparat ajuta la antrenarea intregii parti superioare a organismului. Imbunatateste tinuta, micsoreaza surplusul de grasime de pe brate, abdomen, spate si coapse. Ridica toracele si imbunatateste postura in timp ce contra-greutatile de nisip intind si tonifica diafragma, talia si spatele. Fermitatea si puterea intregului organism sunt imbunatatite in timpul celor 1000 de miscari ale omoplatilor.

Stretch Table 1Stretch Table 2

Relax Table

Stimuleaza circulatia sanguina si o data cu aceasta eliminarea surplusului de apa si al toxinelor din organism.
Pielea devine catifelata, iar organismul relaxat si energizat. O binefacere pentru intregul organism.
O miscare oscilatorie iti permite sa-ti relaxezi zonele pe care le ai lucrat in ultimele 50 de minute. Vei parasi salonul relaxat si revigorat.

Relax Table 1Relax Table 2

Pentru a folosi aparatele de gimnastica pasiva motorizata sunt necesare putine calorii – exercitiile executate nu sunt niste exercitii cardiovasculare. Prin gimnastica pasiva motorizata se stimuleaza circulatia sanguina, incheieturile devin suple, iar mobilitatea creste.

 

Gimnastica pasiva motorizata este pentru toate varstele – de la 16 la 100 de ani :

 • Remodelarea siluetei, relaxare (intre 16-60 de ani);
 • Relaxare, slabire, tonifiere si reglare metabolism (intre 20 si 60 de ani);
 • Anti-imbatranire si relaxare ( peste 60 de ani)

top
Show Comments