Reajustarea posturala: 6 beneficii care iti pot schimba viata
Reajustarea posturala: 6 beneficii care iti pot schimba viata
Reajustarea posturala, cunoscuta si ca reposturare, este un mijloc pe cat de inaparent ca valoare terapeutica, pe atat de eficient ca rezultate. Obiectivul reajustarii posturale este de corectare a posturilor vicioase sau de prevenire a instalarii acestora. Implicit, se amelioareaza si efectele pe care pozitia improprie a corpului le genereaza asupra intregului organism.
Se stie ca o pozitie incorecta a corpului poate duce la efecte dintre cele mai devastatoare asupra organismului la cele mai varii nivele si sisteme. Cu toate acestea, mentinerea unei pozitii corecte a corpului este, probabil, ultimul lucru caruia suntem dispusi sa ii dam atentie.
Desigur, obisnuinta reprezinta doar unul dintre motivele care duc, in timp, la necesitatea de a redresa prin reposturare efectele pozitiei cronice eronate. Imobilizarea din varii cauze (inclusiv medicale), accidentele, sarcina, varii defecte anatomo-fiziologice pot obliga pacientii sa asume, vrand-nevrand, posturi incorecte.
Ce este reajustarea posturala?
Reposturarea este un mijloc terapeutic de regula integrat in scheme mai complexe de tratament. Kinetoterapia si Yumeiho sunt doua exemple de terapii care fie preiau integral preceptele reajustarii posturale, fie adopta partial elemente ale acesteia.
Consta in fortarea corpului, sau a anumitor segmente ale corpului, sa asume si sa pastreze prin efortul voluntar al pacientului pozitiile corecte recomandate. Se realizeaza astfel aliniamentul corect al oaselor si incheieturilor, antrenand totodata musculatura.
In cazul terapiei Yumeiho, insa, nu se pune problema fortarii: practicantul este cel care executa manevrele, pacientul asumand un rol mai degraba pasiv.
Scopul reajustarii posturale este fie terapeutic (recuperare, tratament), fie profilactic (caz in care vorbim mai curand de posturare, decat de reposturare).
Tipuri de reajustare posturala
In functie de efectul urmarit, reposturarea poate fi antalgica (se mizeaza pe un efect sedativ), morfologica (retracturile musculare si tendioase sunt avute in vedere), facilitatoare a unui proces fiziologic (circulatie sanguina ingreunata, respiratie greoaie sau sacadata, etc.).
Cine apeleaza la reajustare posturala?
Lista celor care pot apela la reposturare este virtualmente nelimitata, cu atat mai mult cu cat avem in vedere valentele profilactice ale acestei modalitati terapeutice. Insa cu asupra de masura au nevoie de ajustarea posturala pacientii suferinzi de urmatoarele afectiuni sau forme de disconfort:
– dureri cronice la nivelul spatelui, gatului sau umerilor;
– dureri la nivelul talpilor si genunchilor, sciatica;
– dureri de cap;
– rigiditate musculara sau ligamentara;
– atrofiere sau slabiciune musculara;
– oboseala generalizata;
– dificultati respiratorii si digestive;
– sindrom de tunel carpian.
Beneficiile reajustarii posturale
Fortand – sau determinand prin manevrele aplicate de terapeutul Yumeiho – oasele si incheieturile sa intre in aliniamentul anatomic corect, muschii vor fi folositi mult mai eficient. Efectele – imediate sau instalate dupa sedinte repetate – vor fi cu atat mai durabile cu cat mersul la cabinet este insotit de disciplina din afara cabinetului (in cazul in care reposturarea este motivata de vicii de obisnuinta).
Asadar, beneficiile reajustarii posturale sunt dupa cum urmeaza:
1. Reducerea uzurii anormale a incheieturilor
Pozitiile incorecte pun, intr-adevar, presiune pe anumite incheieturi. In cazul unui aliniament osteo-ligamentar firesc, greutatea corpului este distribuita echilibrat, fara ca vreun segment sa fie solicitat suplimentar. Pozitia viciata poate afecta gleznele, genunchii, soldul, gatul si umerii. Prin reajustare, aceste segmente sunt eliberate de povara pozitiei incorecte.
2. Prevenirea / redresarea deformarii coloanei vertebrale
De regula, coloana vertebrala este cea care se resimte ca urmare a posturii incorecte determinate de obisnuita sau de alte cauze. Reajustarea posturala are in vedere acest aspect, urmand sa redreseze deformarile deja vizibile sau sa previna instalarea lor.
3. Reducerea obosealii musculara
Un aliniament osteo-ligamentar gresit forteaza, bineinteles, musculatura sa lucreze suplimentar pentru a tinde sau pentru a realiza partial o stare posturala echilibrata. Ca atare, anumiti muschi sunt suprasolicitati, ceea ce favorizeaza instalarea unei stari de oboseala acuta.
Reajustarea „face dreptate”: muschii nu mai sunt fortati sa lucreze suplimentar, ceea ce duce la un consum mai mic de energie, in cele din urma prevenind aparitia timpurie a oboselii sau diminuand oboseala cronica.
4. Redresarea problemelor respiratorii
Daca aliniamentul isi iese din firescul anatomic in zona incheieturilor sau oaselor spatelui, este foarte probabil ca orice parte din sistemul respirator si circulator sa fie afectata: inima, plamanii sau chiar diverse vene sau artere vor lucra suplimentar sau vor fi impiedicate sa functioneze normal.
Intervenind asupra cauzei, reajustarea posturala amelioraza implicit astfel de simptome (inclusiv respiratia sacadata sau neregulata).
5. Ameliorarea problemelor digestive
Ficatul si bila, stomacul si intestinele pot fi afectate de postura incorecta. Ca atare, digestia poate fi tulburata in oricare dintre fazele sale, de la secretia sucurilor digestive pana la traseul bolului de-a lungul aparatului, avand in vedere ca organele citate suporta presiunea pe care aliniamentul incorect o pune pe intregul tors.
Prin reajustare, organele implicate in digestie sunt eliberate de povara nefireasca a partii superioare a corpului, aceasta fiind preluata de muschii spatelui si de muschi abdominali, asa cum e cazul in aliniamentul normal.
6. Imbunatatirea esteticii anatomice
Desi e, probabil, cel mai putin semnificativ din punctul de vedere al starii generale de bine, acest aspect poate, in mod paradoxal, sa motiveze pacientii sa recurga la reajustarea posturala mult mai bine decat celelalte considerente.
Nimeni nu poate nega ca un corp drept, simetric, echilibrat, energizat si cu un tonus muscular bun este mai frumos decat corpul dezavantajat din punct de vedere estetic de cocoasa, rigiditate musculara, asimetrii stanga-dreapta si cate si mai cate.
Din acest punct de vedere, reajustarea posturala reconfirma ca piatra unghiulara a frumusetii este atitudinea care vine din starea de bine!