ico

Terapie craniosacrala

Te afli aici: Home » Terapii » Terapii manuale » Terapie craniosacrala
Ce este terapia craniosacrala?

Dezvoltata de catre doctorul osteopat John E. Upledger ca urmare a activitatii de profesorat si cercetare la Universitatea de Stat Michigan intre 1975 si 1983, terapia craniosacrala este o forma de terapie manuala care se distinge prin cateva particularitati.

terapia craniosacrala

Este complet non-invaziva, constand din varii manevre aplicate in zone cheie ale corpului pacientului. Ca terapie holistica, probeaza beneficii resimtite atat la nivel somatic, cat si la nivel mental-emotional, scopul sau nefiind acela de a interveni corectiv asupra unei afectiuni diagnosticate, ci de a stimula organismul sa se vindece singur si sa corecteze tulburarile sau efectele negative induse de traume de orice cauza (fizica sau emotionala) cu manifestare la oricare dintre aceste nivele.

Afectiuni tratate/ameliorate prin terapia craniosacrala

Ajutand organismul sa se mobilizeze pentru autovindecare si autocorectie, terapia craniosacrala are un efect holistic care, in concret, se traduce intr-o stare generala de bine ce antreneaza redresarea unor tulburari specifice. Punctual, terapia craniosacrala si-a dovedit eficienta in ameliorarea unei serii ample de afectiuni si tulburari, atat de natura psihica-emotionala, cat si anatomo-fiziologica.

De la migrene si dureri de cap si de spate la autism, depresie, dificultati de invatare, dislexie, Alzheimer, Parkinson si dementa senila la scolioza, anomalii ortopedice, colici, disfunctii motorii, boli ale copilariei, insomnie si stres, precum si sistem imunitar slabit, toate acestea pot fi semnificativ redresate prin recurgerea la terapia craniosacrala ca metoda de completare a liniei de tratament prescrise.

Pacientii care sufera traume de orice natura sau de interventii chirurgicale experimenteaza o recuperare mult mai rapida in urma sedintelor de terapie craniosacrala.

In ce consta terapia craniosacrala?

terapia craniosacralaLa indicatiile specialistului, pacientul se intinde pe masa de lucru, imbracat, terapia craniosacrala fiind complet non-invaziva. Terapeutul face intai o evaluare a starii fiziologice a sistemului craniosacral, apasand cu palmele, la o presiune nu mai mare de 5 grame, pe zone cheie din organism, pentru a-si da seama de starea, miscarea si ritmul fluidului cefalorahidian.

Dupa evaluare, sunt efectuate tehnici manuale asupra diverselor zone identificate, de la caz la caz, ca avand nevoie sa fie detensionate. In genere, actiunea se focalizeaza pe muschii pelvieni, pe diafragma toracica, pe muschii gatului, zona capului, si varii articulatii afectate patologic sau de disconfort.

Avantajele terapiei craniosacrale

Complementaritate crescuta

Neinterferand cu liniile de tratament conventionale sau alternative, si fiind, la baza, o modalitate de stimulare a capacitatii de autovindecare si autocorectie a organismului, terapia craniosacrala acompaniaza foarte bine orice fel de tratament, inclusiv pe cele alopate bazate pe medicatie.

Aplicabilitate ampla

Terapia craniosacrala se adreseaza pacientilor de toate varstele, de la nou-nascuti la varstnici. Aceasta intrucat terapia este complet lipsita de riscuri, neavand efecte secundare, dar si datorita puternicului caracter profilactic.

Puternic caracter profilactic

La terapia cranio-sacrala pot recurge inclusiv persoanele care, neafectate de vreo afectiune diagnosticata, vor doar sa pastreze un tonus bun (fizic si mental) prin care sa faca fata solicitarilor cotidiene.

Lipsa efectelor secundare

Definita ca modalitate de stimulare a capacitatii de autovindecare a organismului, precum si datorita caracterului non-invaziv, terapia craniosacrala este complet lipsita de riscuri, pastrand rezerva cazurilor de contraindicatie, in care trebuie procedat la momentul indicat.

Puternic caracter personalizat

Nu exista un scenariu universal aplicabil tuturor pacientilor in ceea ce priveste desfasurarea sedintelor de terapie craniosacrala. Sedintele difera de la pacient la pacient in functie de miza terapeutica (profilactica sau curativa) si de gravitatea patologiei instalate.

Tablou amplu de indicatii

Fiind o terapie cu puternica actiune holistica, terapia craniosacrala si-a dovedit eficienta in numeroase afectiuni atat de factura mental-emotionala, cat si anatomo-fiziologica.

Durata terapiei craniosacrale

terapia craniosacraleDurata unei sedinte de terapie craniosacrala este decisa de specialist in functie de necesitatile pacientului. Frecventa sedintelor, de asemenea. Exista pacienti care au nevoie de sedinte intensive de pana la 3 ore, timp de cateva saptamani, insa, tipic, o sedinta dureaza intre 45 de minute si 60 de minute.

Cazuistica foarte bogata arata ca, in anumite cazuri, o singura sedinta a fost suficienta pentru a obtine rezultatele dorite. Insa exista linii de tratament care presupun continuarea pe mai multe saptamani sau luni a procedurilor.

De retinut ca, dupa sedinta, pacientului i se recomanda sa evite activitatile solicitante din puncte de vedere fizic sau mental-emotional. Odihna sau repausul sunt indicate pentru a consolida si integra armonios efectele obtinute prin terapie in rutina cotidiana.

Efectele terapiei craniosacrale

Terapia craniosacrala este una dintre terapiile manuale cu cel mai bogat tablou de beneficii aduse pacientilor. Componenta fizica este adesea insotita de o puternica reechilibrare si revitalizare emotionala. Insa felurile in care se resimt 2 pacienti in urma unei sedinte, sau chiar acelasi pacient in urma a doua sedinte distincte, pot diferi semnificativ.

Datorita segmentului pe care actioneaza, precum si elementelor holistice integrate in terapie, manevrele ajuta direct la imbunatatirea functionarii sistemului fiziologic. Pacientul este invadat de o stare de bine generalizata, pe care o resimte atat la nivel fizic, cat si mental-emotional.

Punctual, sunt eliberate tensiunile fizice si emotionale acumulate in corp (ceea ce duce la o stare profunda de relaxare), sistemul imunitar este consolidat (obtinandu-se o rezistenta crescuta la imbolnavire), sunt deblocate tensiunile la nivelul fasciilor si al sistemului nervos central, imbunatatindu-se totodata miscarea lichidului cerebrospinal, osatura este realiniata in postura corecta (la nivel de coloana, solduri sau membre).

Contraindicatiile terapiei craniosacrale

Seria de contraindicatii este restransa, si se refera la cazuri patologice sau de interventii recent suferite de pacient. Acestea includ fractura craniana recenta, atacul de cord recent, atac cerebral vascular recent, anevrism acut. In functie de capacitatea de recuperare a pacientului si de gravitatea afectiunii, se poate interveni cu terapie craniosacrala in circa 2-3 luni de la eveniment.

Interventiile chirurgicale care au necesitat anestezie epidurala reprezinta un alt caz de contraindicatie. Pacientul poate recurge, in genere, la terapia craniosacrala nu mai devreme de 2 saptamani de la interventie.

top

Show Comments