ico

Terapia yumeiho

Te afli aici: Home » Terapii » Terapii manuale » Terapia yumeiho
Ce este Yumeiho?

Kotsuban Yumeiho Taiso sau, pe scurt, Yumeiho, este una dintre cel mai nou dezvoltate terapii manuale. Principiile sale teoretice si practica au fost elaborate cu incepere din anii 1980 de catre Saionji Masayuki in Japonia, pentru ca ulterior terapia sa fie popularizata cu succes in Rusia si in Europa.

Terapia yumeiho

Manevrele specifice terapiei Yumeiho au fost dezvoltate ca urmare a principiului ca starea de sanatate a coloanei vertebrale, a oaselor coxale, a articulatiilor centurii pelviene, precum si pozitia centrului de greutate au impact asupra sanatatii intregului organism.

Afectiuni tratate/ameliorate prin Yumeiho?

Indicatiile terapeutice sunt numeroase in cazul Yumeiho, insa specificul acestei terapii este puternicul sau caracter personalizat. Astfel, doi pacienti sufierinzi de o aceeasi afectiune pot fi abordati diferiti, in functie de etiologia afectiunii si de gravitatea sa.

Cu aceasta rezerva in minte, lista afectiunilor in care Yumeiho si-a dovedit eficienta cuprinde, punctual, dar nu exclusiv, urmatoarele:

  • Afectiuni ale aparatului locomotor (ale dinamicii si staticii, indiferent de natura): asimetrie pelviana, cifoza, scolioza, hiperlordoza (si combinatii ale acestora),distribuire inegala a greutatii corpului la nivelul pelvisului si al membrelor inferioare, rigiditate musculo-articulara, laxitate ligamentara, tulburari de mers, echilibru.
  • Senzatie dureroasa acuta (nevralgii si neuromialgii), indiferent de cauza (reumatismale, neurologice, post-traumatice, psihogene), natura si nivelul de manifestare: afectiuni articulare, miozita, miofascita, miogeloza, nevrita si polinevrita, retractie musculo-tendinoasa, contractura musculara, hipotrofie si atrofie musculara.
  • Afectiuni cardiovasculare, indifferent de localizare: staza venoasa, staza limfatica (eventual insotita de edeme circulatorii periferice), ischemie vasculara periferica (in faza incipienta), hipertensiune arteriala (in stadiu incipient).
  • Tulburari ale aparatului digestiv (de natura functionala si de varii etiologii: constitutionala, vegetativa, dietara): tranzit intestinal diminuat, constipatie, diaree (de origine neinfectioasa), dischinezie biliara, staza pilorica (datorita stresului), etc.
  • Tulburari psihogene: nevroza astenica, spasmofilie, tetanie cronica, distonie neurovegetativa.
  • Afectiuni dismetabolice: obezitate, diabet, guta;
  • Afectiuni ginecologice: hipotrofii uterine, dezaxari uterine, ptoza, aderenta, inflamatie cronica, etc.
  • Tulburari cauzate de stres: insomnie, anxietate, agitatie, tensiune musculara dureroasa, oboseala cronica (fizica si psihica), dificultate in relaxare.
  • Tulburari pulmonare: capacitate ventilatorie scazuta cauzata de contracturi musculare, artroze vertebrale toracale ce rigidizeaza cutia toracica, sau cauzata de insuficienta respiratorie.
  • Alte afectiuni: Yumeiho are o deosebita aplicabilitate pediatrica (cazuri de rahitism si hipoanabolism) si geriatrica, obstetrica. Este folosit in recuperarea si pregatirea sportiva, in ameliorarea sau eliminarea efectelor induse de sedentarism sau imobilizare.
  • Profilaxie: Yumeiho se remarca si prin puternicul caracter profilactic. Efectuarea integrala a manevrelor se face in cazul pacientilor clinic sanatosi, cu confirmarea medicului, scopul fiind acela de a preveni dezvoltarea patologiei din tulburari functionale sesizabile initial doar prin disconfortul generat.

In ce consta Yumeiho?

Terapia yumeihoYumeiho consta intr-un set de circa 100 de manevre efectuate asupra intregului corp, cu specific osteoarticular, puncto-terapeutic, de stretching, gimnastica mio-articulară pasivă, elemente specifice de masaj, manevre de ameliorare a posturii, etc. In cursul sedintei, pacientul trebuie sa asume, la indicatia terapeutului, diverse posturi, in functie de zona pe care se efectueaza manevrele.

Spre deosebire de alte forme de terapie manuala, tehnicile Yumeiho nu presupun contactul cu pielea pacientului (exceptand manevrele din zona capului). Pacientul ramane imbracat pe durata sedintei, tinuta constand, de dorit, din haine lejere din fibre naturale cu tuseu placut.

Avantajele terapiei Yumeiho

Grad crescut de complementaritate

Yumeiho poate si, in unele cazuri, trebuie sa acompanieze linii de tratament conventional sau alternativ, prescrise de medicii curanti. Manevrele aplicate cresc eficienta schemei de tratament, accelerand ameliorarea/vindecarea.

Varietate a indicatiilor terapeutice

Cu exceptia contraindicatiilor, Yumeiho poate ameliora orice fel de afectiune declansata de tulburari la nivel de coloana,  oase coxale, articulatii pelviene, centru de greutate.

Impactul benefic al terapiei este evident mai ales in cazurile pacientilor carora li s-au prescris interventii chirurgicale sau masuri medicale radicale care altereaza stilul de viata si bunastarea generala. Pentru acestia, Yumeiho a reprezentat o masura cu adevarat salvatoare, mult mai capabila si mai adecvata acolo unde medicina isi declara falimentul sau duce pacientii in situatii limita.

Caracter puternic profilactic si recuperatoriu

Pentru a apela la Yumeiho, pacientul nu trebuie sa prezinte simptome ale unei boli deja instalate. O simpla senzatie de vag disconfort este suficienta pentru a pune un semn de intrebare. Manevrele Yumeiho aplicate corect de catre terapeuti specializati pot ameliora disconfortul, prevenind astfel degenerarea intr-o tulburare grava.

Recuperarea in urma unor interventii masive, a socurilor, a sedentarismului sau imobilizarii, ori a suprasolicitarii fizice (cum e cazul sportivilor de performanta) este mult eficientizata prin recurgerea la terapia Yumeiho.

Durata terapiei Yumeiho

O sedinta tipica de Yumeiho dureaza intre 60 si 90 de minute.

In functie de gravitatea bolii, terapeutul poate prescrie sedinte saptamanale sau cu o frecventa mai mare, pe perioade care, iarasi, sunt conditionate de gradul de evolutie si de seriozitatea afectiunii. Toate acestea decurg fireste din caracterul puternic personalizat al terapiei Yumeiho.

Efectele terapiei Yumeiho

Masayuki-Saionji centrul_sanatateBolile induse de starea coloanei, a centurii pelviene, osului coxal si de pozitia centrului de greutate, oriunde in corp, pot fi prevenite si, dupa caz, semnificativ ameliorate prin manevrele specifice terapiei Yumeiho: de la reglarea digestiei si reducerea senzatiei dureroase la nivel muscular si articular, la pierderea in greutate si reglarea tensiunii, in functie de afectiunea avuta in vedere.

Exista, insa, si efecte globale. Relaxarea si revigorarea prin inlaturarea senzatiei de oboseala pot fi citate, alaturi de corectarea posturii corporale, cresterea gradului de elasticitate a miscarilor si cresterea imunitatii. Imbunatatirea functiilor sexuale si echilibrarea functiilor psihice completeaza lista. Starea de bine generalizata resimtita intern este, de regula, insotita de o expresie externa: trupul isi recastiga verticalitatea, iar chipul, simetria.

Contraindicatiile terapiei Yumeiho

Lista contraindicatiilor terapiei Yumeiho este destul de ampla. Terapeutii si pacientii trebuie sa tina seama de ele pentru a nu agrava patologiile deja instalate. Punctual, acestea sunt dupa cum urmeaza:

  • Afectiuni dermatologice de orice natura: infectioase parazitare sau infectioase fungice, eczeme, eruptii, plagi, cicatrici, inflamatoare, tuberculoza. Tesuturile nevindecate sau vindecate doar partial ca urmare a interventiilor chirugicale fac problematica aplicarea manevrelor Yumeiho.
  • Afectiuni cardio-circulatorii acute: angina pectorală, infarct miocardic, tulburari de ritm, insuficienta cardiac (decompensată si manifesta), anevrisme, embolii (indiferent de localizare), hipertensiunea arteriala, tromboflebite, flebotromboze, arterite, ateroscleroză (indiferent de localizare), etc.
  • Afectiuni acute ale aparatului digestiv (la nivel gastric, intestinal, hepatic, biliar şi pancreatic): colita ulceroasa, boala Crohn, litiaza biliara, colecistita, ulcerul gastric, ulcer duodenal.
  • Afectiuni hematice (in special cu tendinte hemoragice): fragilitate capilara, hemofilie. Tratamentele pe baza de medicatie anticoagulantă pentru a redresa aceste afectiuni sau afectiuni localizate la alte nivele fac problematica recurgerea la terapia Yumeiho.
  • Afectiuni osoase si osteoarticulare: osteita, osteomielita, artrita, osteoporoza (in stadiu mediu sau avansat de evolutie), tuberculoza osteoarticulara.
  • Traumatismele severe si nevindecate sau partial vindecate: vanatai, hematom, rupturi de muschi, fracturi. Interventia terapeutica Yumeiho se va face, in aceste cazuri, doar dupa confirmarea medicului curant ca traumatismul este vindecat.
  • Afectiuni pulmonare: tuberculoza, afectiuni acute.
  • Febra (indiferent de etiologie).
  • Intoxicatii acute (de orice fel).
  • Cancer (de orice fel).
  • Hernii de orice fel (inclusiv cele de disc, cu manifestare neurologice).
  • Afectiuni renale severe (in speta, pacienti care fac dializa).
  • Oboseala si slabiciune severa.
  • Afectiuni psihice (cu caracter excitant si confuzional).
  • Stare de ebrietate.
  • Menstruatie (abundenta si hiperabundenta).

Dupa mese copioase (si niciodata mai devreme de 2-3 ore dupa o masa obisnuita)

 Unele dintre afectiunile si starile de mai sus au contraindicatie generala si definitiva (in special bolile cronice declartive incurabile), altele au contraindicatie partiala (manevrele nu se pot face decat in anumite zone de pe corp, sau doar anumite manevre pot fi efectuate). Contraindicatiile temporare privesc afectiunile sau starile dupa vindecarea sau trecerea carora manevrele sunt permise.

top

Show Comments