ico

Masajul pe scaun

Te afli aici: Home » Terapii » Terapii manuale » Masajul pe scaun
Ce este masajul pe scaun?

Chair-Massage-Green1

Masajul pe scaun, cunoscut si ca on site chair massage, este o forma terapeutica manuala cu totul aparte, distingandu-se prin cateva caracteristici care il fac foarte versatil, la indemana, rapid si eficient. Combina tehnici imprumutate din Shiatsu si din masajul suedez, aplicate pacientului la locul de munca, cu scopul de a preveni sau de a ameliora defectele posturale sau afectiunile induse de specificul profesiei (de exemplu, sedentarism si pozitionari incorecte ale coloanei datorita lucrului pe scaun la birou).

Afectiuni tratate/ameliorate prin masajul pe scaun

Un program de lucru normal la birou impinge la sedentarism, iar in lipsa obisnuintei de a asuma o pozitie corecta pe scaun, precum si de a redresa atunci cand suntem luati prin surprindere de o postura incorecta in care picam din neatentie, coloana are de suferit. Bratele, spatele, ceafa, capul, umerii devin focare de tensiune cu manifestari de disconfort in zonele respective sau in alte zone.

Masajul pe scaun este cea mai convenabila solutie de prevenire si corectare a afectiunilor rezultate dintr-un astfel de context profesional.

In ce consta masajul pe scaun?

Massage-Chair-ViVi-Green

Spre deosebire de celelalte forme de masaj, care, pentru a decurge cat mai profesional, presupun venirea pacientului la cabinet, masajul pe scaun castiga in popularitate prin faptul ca terapeutul se deplaseaza la locul de munca, impreuna cu echipamentul.

Este vorba de un scaun construit ergonomic, care ocupa foarte putin loc, in care pacientul este rugat sa se aseze pentru a permite maseurului sa lucreze. Focusul este pe zonele in care se acumuleaza cea mai mare tensiune din cauza lucrului indelungat la birou. Este vorba de cap, ceafa, umeri, spate si brate, ce sunt detensionate prin manevrele de aplicare a presiunii (preluate din Shiatsu) combinate cu manevre imprumutate din masajul suedez.

Avantajele masajului pe scaun

Usor de integrat in spatiul profesional

Datorita echipamentului de care are nevoie (scaunul ergonomic), terapeutul nu afecteaza spatiul de lucru, cativa metri patrati fiind suficienti pentru ca sedinta sa decurga normal. Este preferat ca scaunul sa fie montat intr-un loc retras, in care sa se poate reproduce, fie si doar aproximativ, atmosfera de care pacientul s-ar putea bucura la cabinet: relatie pacient-terapeut, fara riscul interventiei unei terte persoane.

Consum redus de timp

Tocmai pentru a fi usor integrat in programul de lucru si, eventual, introdus in rutina profesionala, masajul pe scaun se administreaza in sedinte scurte de care pacientul poate beneficia in pauza de masa, pentru a nu sacrifica din timpul de lucru.

Umanizare a relatiei angajator-angajat

Serviciile de masaj pe scaun se realizeaza la cererea si pe cheltuiala angajatorilor, exprimand grija acestora pentru starea de bine a angajatilor. Este o forma de apropiere umana prin care angajatorul exprima recunostinta pentru munca facuta, si prin care se asigura ca angajatul valoros va continua sa lucreze pentru el datorita atentiei oferite.

Crestere a randamentului la locul de munca

In plus, masajul pe scaun  intarzie oboseala, refacand forta de munca, efect care se vede in randamentul crescut al angajatului: unbeneficiu deloc de neglijat pentru angajator.

Durata masajului pe scaun

Sedintele de masaj pe scaun sunt concepute pentru a nu perturba ritmul normal al unei zile de lucru. 15 sau 25 de minute sunt suficiente pentru a aplica manevrele specifice, echivaland cu durata unei pauze de cafea, insa petrecuta intr-un mod mult mai placut si mai valoros de catre pacient. Una sau 2 sedinte pe saptamana sunt suficiente pentru a da efecte vizibile. Sedintele ocazionale nu sunt nici ele de neglijat, in cazul in care cele regulate nu sunt posibile.

Efectele masajului pe scaun

chair-massage_1

Detensionand zonele direct afectate de sederea prelungita la birou intr-o postura incorecta, masajul pe scaun relaxeaza si invioreaza. Intarzie aparitia oboselii si reface forta de lucru, pacientul resimtind starea de bine nu doar la nivel fizic, ci si mental: sub influenta tehnicilor, si in egala masura datorita faptului ca vede in gestul angajatorului o forma de apreciere a muncii sale.

Contraindicatiile masajului pe scaun

Masajul pe scaun prezinta contraindicatiile clasice ale celor mai multe terapii manuale. Angajatii care sufera de boli de piele, care au rani deschise (in special, dar nu exclusiv) in zona de lucru (cap, umeri, brate, spate) sau cei afectati de cancer fac problematica, daca nu chiar imposibila, aplicarea masajului pe scaun.

Show Comments