ico

Masaj la 4 maini

Te afli aici: Home » Terapii » Terapii manuale » Masaj la 4 maini
Ce este masajul la 4 maini?

Cunoscut si ca tandem massage, masajul la 4 maini consta dintr-o serie de tehnici si manevre manuale aplicate unui singur pacient de catre doi terapeuti in acelasi timp. Masajul este o practica traditionala in Tibet, virtutile sale terapeutice fiind recent descoperite si in occident, si apreciate ca atare.

Masajul la 4 maini

De regula, masajul la 4 maini combina intr-o schema bine legata manevre specifice masajului de relaxare si masajului terapeutic, drenajului limfatic si masajului anticelulitic, avand ca scop atat revigorarea mentala, cat si reechilibrarea la nivel somatic, atat din punct de vedere estetic, cat si al starii de bine.

Afectiuni tratate/ameliorate prin masajul la 4 maini

Masajul la 4 maini constituie o solutie optima de ameliorare a oricareia dintre afectiunile sau starile de disconfort carora li se adreseaza masajul terapeutic, masajul de relaxare, drenajul limfatic si masajul anticelulitic.

Afectiunile musculare, osteoarticulare si neurologice, in special cele cu localizare pe spate, pot fi ameliorate semnificativ. Tulburarile si complicatiile induse de circulatia sanguina deficienta, precum si de fluxul limfatic lenes, se regasesc pe lista indicatiilor specifice.

Masajul la 4 maini ramane un preferat al pacientilor care vor sa scape de oboseala si stres, de aspectul inestetic al pielii afectate de celulita si vergeturi, si care simt nevoia urgenta a detoxificarii si a relaxarii.

In ce consta masajul la 4 maini?

masajul la 4 mainiIn functie de necesitatile pacientului, scenariul unei sedinte poate combina manevre dintre cele mai diverse, cele mai generale fiind imprumutate din masajele de relaxare si terapeutic, insotite de manevre de drenaj limfatic si de masaj anticelulitic. Fiind, insa, un masaj puternic personalizat, „reteta” generala a sedintei ramane strict orientativa.

Cei doi maseuri lucreaza fie sincron, fie asincron. Prima strategie de lucru consta din manevre identice aplicate simetric (de exemplu, terapeutii manipuleaza in acelasi fel cate unul dintre bratele pacientului). A doua, din manevre aplicate in oglinda, opozitiv (de exemplu, un terapeut lucreaza pe cap, iar celalalt pe picioare).

Efleurajul, tapotamentele, frictiunile si toate celelalte manevre sunt facute cu uleiuri sau creme speciale utilizate pentru a preveni disconfortul si pentru a facilita procedura terapeutica.

Avantajele masajului la 4 maini

Complementaritate crescuta

Constituind in genere un mix de tehnici preluate din varii terapii manuale, masajul la 4 maini se distinge prin puternicul caracter complementar. Sedintele de tandem massage au un efect mult mai profund daca includ elemente aromoterapice si meloterapice, si daca sunt urmate de sauna ori de alte modalitati de consolidare a efectului terapeutic.

Eficienta

Reechilibrarea fizica si mentala, slabirea, tonifierea pielii, optimizarea fluxului limfatic si sanguin si toate celelalte efecte garantate de terapiile de baza sunt resimtite de pacient inca de la primele sedinte.

Caracter personalizat

In ceea ce priveste tehnicile folosite, tandem massage este o terapie usor de personalizat in functie de necesitatile pacientului. De exemplu, pentru o experienta relaxanta, se pot elimina manevrele dure specifice drenajului limfatic si masajului anticelulitic, ramanand la cele preluate din masajul de relaxare.

Relaxare pronuntata si rapida

Spre deosebire de tipurile de masaj unu la unu (un singur pacient si un singur terapeut), tandem massage induce o stare mult mai profunda de relaxare, instalata mult mai rapid, declansata de actiunea a doi maseuri, indiferent de strategia folosita (sincron sau asincron).

Durata masajului la 4 maini

Sedinta tipica de masaj la 4 maini dureaza intre 45 de minute si o ora. Frecventa recomandata a sedintelor, cel putin in faza initiala, este de 2-3 sedinte pe saptamana.

Efectele masajului la 4 maini

masajul la 4 mainiMasajul la 4 maini promite aceleasi efecte pe care le garanteaza terapiile de baza. Tabloul beneficiilor cuprinde, in ansamblu, tonifierea musculara si corectarea aspectului pielii, optimizarea circulatiei sanguine si a circulatiei limfatice, detoxificarea, detensionarea, eliminarea stresului si a oboselii.

Relaxarea, insa, este efectul cel mai rapid si mai prodund resimtit in cazul masajului la 4 maini. Relatia pacient-terapeut nu mai este una opozitiva, unu la unu, in care atentia pacientului este, fie si periferic, indreptata spre terapeut. Bariera vigilentei este eliminata, iar pacientul se abandoneaza unei forte care depaseste experienta terapeutica obisnuita. Terenul relaxarii complete este pregatit prin simplul concept al unei echipe de maseuri care lucreaza pe acelasi pacient.

Contraindicatiile masajului la 4 maini

Pacientul care recurge la masajul la 4 maini trebuie sa se asigure ca nu constituie caz de contraindicatie pentru manevrele inprumutate din masajele de baza, fie ca e vorba de masaj de relaxare, drenaj limfatic, masaj terapeutic, anticelulitic, fie de alt tip de terapie manuala. Bolile de piele, bolile contagioase, afectiunile pulmonare, cancerul, bolile metale cu manifestare confuzionala, bolile cu manifestare hemoragica, sarcina sau leziunile nevindecate constituie contraindicatii generale.

top

Show Comments