Masaj cu pietre fierbinti
Ce este masajul cu pietre fierbinti?
Masajul cu pietre fierbinti (in engleza, hot stone massage) este denumirea populara a masajului cu pietre vulcanice. In terminologia de specialitate, referintele se fac prin expresia de terapie geotermala.Practica are radacinile in traditiile terapeutice Ayurvedice indiene. Acum 5000 de ani era practicat de vechii indieni, insa a fost preluat si dezvoltat de chinezi, valorificand vechea filosofie a sistemului subtil energetic al corpului uman.
Potrivit acesteia, organismul este traversat de 7 puncte energetice numite chakre. Acestea sunt dispuse aproximativ de-a lungul si in prelungirea coloanei vertebrale, avand corespondente la nivelul corpului somatic in diverse organe interne sau sisteme. In momentul in care apar dezechilibre la nivelul acestui sistem energetic, in corp apare boala. Actionand cu pietrele vulcanice asupra punctelor energetice subtile cu scopul de a le rebalansa se poate restaura starea de sanatate.
Masajul cu pietre vulcanice a inceput sa fie popularizat in occident la inceputul anilor 1990, prin concursul lui Mary Hannigan, capatand anvergura unui autentic trend terapeutic pe nisa practicilor de detoxifiere, relaxare, reechilibrare si antistres.
Afectiuni tratate / ameliorate prin masajul cu pietre fierbinti
Masajul cu pietre fierbinti se adreseaza pacientilor suferinzi de varii afectiuni, dar poate fi folosit combinat cu alte terapii alternative pentru relaxare. Dezechilibrele energetice pot imbraca, la nivelul corpului somatic, cele mai diverse forme: de la stres si stari de oboseala la boli ale organelor interne sau sistemelor respiratorii, locomotor, etc.
Obisnuitii sedintelor de masaj cu pietre fierbinti sunt, asadar, pacientii afectati de urmatoarele:
- Afectiuni osteo-articulare si musculare;
- Afectiuni renale, hepatice, cardiace;
- Edeme;
- Dureri (acute sau cronice) si spasme musculare;
- Metabolism lenessi circulatie sanguina (inclusiv periferica) slaba;
- Hipertensiune;
- Stare de oboseala, tulburari ale somnului, stres, probleme de concentrare;
- Refacere lenta in urma unor socuri sau traume.
In ce consta masajul cu pietre fierbinti
De retinut ca terapia cu pietre vulcanice difera de masajul cu pietre vulcanice. Protocoalele si instrumentele de lucru difera, desi scopul este acelasi: reechilibrare energetica pentru restaurarea sanatatii in corpul somatic.
Astfel, terapia cu pietre fierbinti poate folosi pana la 46 de pietre de varii dimensiuni si forme, cu suprafata netada, relativ plate, incalzite (prin fierbere) pana la temperatura maxima suportata de pacient (de regula, 50 sau 60 de grade Celsius), pozitionate pe intreaga suprafata a corpului (inclusiv maini si picioare). Atunci cand pietrele se racesc (cel mai rapid se vor raci pietrele dispuse pe extremitati), acestea sunt reincalzite si repozitionate. Racirea rapida a unei pietre denota ca zona pe care a fost aplicata este susceptibila de boala. Aplicarea pietrelor ca atare poate fi insotita de tehnici de masaj reflexoterapeutic.
In cazul masajului cu pietre fierbinti, se folosesc doar 6 pietre de origine vulcanica (bazalt), incalzite prin fierbere si plasate pe centrii energetici, de-a lungul coloanei vertebrale, pe spate. Pietrele pot avea pana la 12 centimetri, si sunt, de regula, ovoidale sau aproximativ rotunde. Includerea unor manevre specifice masajului shiatsu, masajului suedez, presopuncturii sau altor terapii manuale este o practica obisnuita.
Avand in vedere gradul sporit de complementaritate al masajului si terapiei cu pietre vulcanice, pietrele pot fi unse cu uleiuri placut mirositoare si care ajuta la destinderea pielii si, implicit, a organismului.
Avantajele masajului cu pietre fierbinti
Grad crescut de complementaritate
Tine de esenta masajului cu pietre vulcanice sa combine, in „strategia” de lucru cu pietrele incalzite, elemente specifice altor terapii alternative, manuale sau de alta natura. Hidroterapia, termoterapia si aromoterapia sunt parti integrale ale sedintei tipice de masaj cu pietre vulcanice.
La latitudinea terapeutului ramane introducerea unor elemente preluate din presopunctura, reflexoterapie, masajul de relaxare, etc.
Eficienta crescuta
Aplicat pentru destindere, masajul cu pietre fierbinti este mult mai eficient decat masajul de relaxare ca atare. Efectul se explica tocmai prin specificul terapiei: datorita temperaturii mari a pietrelor, acestea favorizeaza relaxarea muschilor intr-un timp mult mai scurt.
Abordare integrala
Intelegerea bolii sau dezechilibrului in corp ca urmare a dezechilibrelor instalate initial la nivel energetic subtil tine de filosofia intima a masajului cu pietre vulcanice. Acesta viziune integrala, specifica, de altfel, traditiilor ayurvedice, face deliciul omului modern care vrea sa redescopere un alt orizont terapeutic, reconfirmand, totodata, validitatea unor principii descoperite si valorificate cu mii de ani in urma.
Durata sedintei de masaj cu pietre fierbinti
De regula, sedintele de masaj cu pietre fierbinti dureaza in jur de 60 de minute. Anumite sedinte pot dura pana la 90 de minute, in functie de complexitatea protocolului si a manevrelor folosite, precum si a obiectivului terapeutic.
Efectele masajului cu pietre fierbinti
Cel mai comun efect imediat resimtit dupa aplicarea rocilor vulcanice in sedinta de masaj cu pietre fierbinti este starea de energizare si stimulare. In anumite cazuri, insa, masajul geotermal produce un efect de relaxare musculara insotit de scaderea tensiunii arteriale, a pulsului si a ritmului respiratiei. Dilatarea vasculara periferica– pe care pacientii o pot constata prin inrosirea pielii – este, si ea, intalnita.
In genere, insa, efectele benefice ale masajului cu pietre calde numara urmatoarele:
- Cresterea sensibilitatii la stimuli;
- Eliminarea toxinelor din organism;
- Crestereacirculatiei sanguine si a temperaturii corpului;
- Accelerarea pulsului si a respiratiei;
- Imbunatatirea elasticitatii fibrelor de colagen;
- Ameliorareaafectiunilor sau disconforturilorarticulare;
- Alinarea si / sau disparitia durerilor si a spasmelor musculare;
- Stimularea sistemului nervos, a asimilarii oxigenului (la nivel celular) si a metabolismului;
- Imbunatatirea activitatii renale;
- Ameliorarea tulburarilor somnului.
Contraindicatiile masajului cu pietre fierbinti
De masajul cu pietre vulcanice nu se pot bucura – deloc sau doar in mod limitat – pacentii suferinzi de urmatoarele afectiuni:
- Boli acute articulare: cum ar fi artrita, tendinita, ateroscleroza, arterioscleroza etc. ;
- Stari febrile si anemii;
- Diabet;
De retinut ca femeile aflate in perioada sarcinii nu pot, nici ele, recurge la masajul cu pietre fierbinti.