ico

Masaj al tesuturilor profunde

Te afli aici: Home » Terapii » Terapii manuale » Masaj al tesuturilor profunde
Ce este masajul tesuturilor profunde?

Masajul tesuturilor profunde, incetatenit terminologic si la noi ca „deep tissue” (de la „deep tissue massage”), este una dintre cel mai nou dezvoltate si complexe forme de terapie manuala. Presupune un set de tehnici imprumutate din masajul suedez, masajul californian, masajul lomi-lomi, reflexoterapie si presopunctura, cu manevre specifice precum frictiunea, tapotamentul, stretchingul, gimnastica pasiva, presarea punctelor reflexe, netezirea. Scopul este acela de a actiuna asupra tesuturilor conective adanci pentru a elimina aderentele acumulate in muschi, tendoane, ligamente.

Masajul tesuturilor profunde

Departe de a fi un mix eterogen de tehnici, reprezinta o alaturare inedita si fireasca justificata de logica terapeutica prin efectele scontate la nivelul intregului organism, precum si local, la varii nivele si sisteme ale corpului.

Afectiuni tratate/ameliorate prin masajul tesuturilor profunde

La fel ca masajul de relaxare sau ca alte terapii manuale, poate fi experimentat de catre orice persoana clinic sanatoasa pentru actiune profilactica: masajul tesuturilor profunde diminueaza/elimina efectele nocive ale unui stil de viata caracterizat de sedentarism, dieta nesanatoasa, stres, oboseala. Efectele poluarii ambientale asupra organismului pot fi, de asemenea, redresate prin masajul deep tissue.

Masajul tesuturilor profundeIn scop curativ sau de ameliorare, masajul tesuturilor profunde poate fi integrat in liniile de tratamente ale afectiunilor cronice ale musculaturii (spate, sold, gat, umeri), ale luxatiilor si entorselor. Din lista afectiunilor pot fi citate si starile cronice sau acute de oboseala si amorteala. Disfunctiile de postura rezultate in urma diverselor evenimente (interventii chirurgicale, accidente, etc.) pot fi corectate prin masajul tesuturilor profunde.

In ce consta masajul tesuturilor profunde?

Pentru ca sedinta de masaj al tesuturilor profunde sa dea rezultatele dorite, terapeutul trebuie sa isi faca o idee precisa despre starea de sanatate a pacientului, avand ca scop intocmirea unui istoric al bolilor sau al altor evenimente cu relevanta medicala.

Specific masajului deep tissue este nivelul crescut de presiune cu care sunt efectuate manevrele, acesta fiind lente, continue, mentinandu-se intre un nivel de presiune mediu si unul maxim suportabil de catre pacient, si efectuate contra fibrei musculare.

De regula, sedinta debuteaza cu tehnici de frictiune si presopunctura, continuand cu tapotament, scopul fiind acela de inducere a relaxarii. Cea mai mare parte a sedintei consta din tehnici aplicate de catre terapeut folosindu-se de degete, pumni, coate, antebrate. Diverse forme de stretching si gimnastica pasiva completeaza tabloul sedintei.

Sunt acoperite zona spateului, talpile, picioarele, bratele, zona cervicala si scalpul. Pentru ritmicitate si in scopul crearii unui ambient placut pentru pacient, masajul ca atare poate fi insotit de un fond sonor relaxant (muzica terapeutica, de relaxare, etc.).

Avantajele masajului tesuturilor profunde

Eficienta

Sedintele relativ restranse ca durata pot fi usor integrate intr-un program aglomerat. Eficienta sedintelor nu este reflectata doar de cheltuiala minima de timp, ci si de rapiditatea cu care se fac resimtite efectele in cazul pacientilor care il folosesc in scop profilactic, precum si de ritmul accelerat in care varii afectiuni sunt ameliorate daca linia de tratament prescrisa este completata cu aceasta terapie manuala.

Complementaritate crescuta

Meloterapia este o optiune populara de completare a sedintelor de masaj deep tissue. In functie de gusturile si nevoile pacientului, precum si de indicatiile terapeutului, se poate recurge si la mijloacele specifice aromoterapiei sau ale altor abordari alternative.

Durata masajului tesuturilor profunde

O sedinta tipica de masaj deep tisssue dureaza pana la 60 de minute.

Efectele masajului tesuturilor profunde

Masajul tesuturilor profundePe langa ameliorarea afectiunilor citate, masajul tesuturilor profunde este retinut pentru efectul de epurare: actionand in profunzime si reabilitand circulatia sanguina si limfatica, masajul incurajeaza organismul sa elimine toxinele si diverse reziduri acumulate in muschi din cauza alimentatiei neadecvate, a mediului poluat urban, a sedentarismului, consumului de alcool si a fumatului, stresului si oboselii.

O consecinta directa a actiunii de detoxificare este intarzierea semnelor de imbatranire prematura: muschii si ligamentele isi recapata mobilitatea si elasticitatea, iar organismul oboseste mai greu, fiind mai bine alimentat cu oxigen si nutrienti.

Starea generala de bine si de relaxare, indusa tot datorita actiunii de stimulare a fluxului sanguin si limfatic in profunzime, sunt efecte care completeza tabloul beneficiilor de care se bucura pacientii care recurg la masajul deep tissue.

Contraindicatiile masajului tesuturilor profunde

Masajul tesuturilor profunde prezinta, in genere, contraindicatiile specifice terapiilor manuale. Afectiunile pielii, bolile contagioase, tromboflebita si tromboza si cancerul fac problematica aplicarea masajului tesuturilor profunde.

Femeile insarcinate si pacientii care se recupereaza in urma fracturilor sau a unor boli grave nu pot apela, nici ei, la aceasta forma de terapie manuala.

top

Show Comments