Drenaj limfatic
Ce este drenajul limfatic ?
Drenajul limfatic este o terapie manuala care insumeaza o serie de manevre menite a optimiza circulatia limfatica. Se usureaza, astfel, eliminarea lichidelor in exces adunate si purificate la nivelul nodulilor limfatici, si, practic, curatarea organismului de toxine, bacterii, celule moarte. Este o terapie care stimuleaza natural sistemul limfatic, a carei necesitate se impune cu atat mai mult cu cat, spre deosebire de sistemul circulator sanguin (a carui activitate este sustinuta de inima), circulatia limfei nu este incurajata de un organ intern, ci doar prin mijloace dietare si miscare (asadar, factori externi).
In conditiile unor obiceiuri dietare nocive si ale unui stil de viata sedentar, drenajul limfatic se recomanda de la sine ca masura preventiva si reparatorie pentru afectiunile rezultate din astfel de conditii.
Afectiuni tratate/ameliorate prin drenajul limfatic
Virtualmente orice tulburare cauzata de o circulatie deficitara a limfei poate fi ameliorata cu ajutorul drenajului.
Greutate in exces si celulita: drenajul limfatic este popular indeosebi in randul doamnelor, avand in vedere ca ingreunarea circulatiei limfatice are ca efect, in primul rand, luarea in greutate si depunerea celulitei.
Tulburari digestive: constipatia, afectiuni intestinale.
Edemele (de cauza limfatica).
Drenajul limfatic este folosit si ca masura de recuperare post-operatorie, precum si ca procedura de ameliorare a durerilor acute sau cronice.
In ce consta drenajul limfatic?
Drenajul limfatic poate fi efectuat in cateva modalitati, in functie de aparatura pusa la dispozitie, de afectiune si de eficienta urmarita.
Cea mai rapida modalitate este de a apela la aparatele specializate: elementele pneumatice maseaza, prin umflare, traseul vaselor, ghidand limfa catre ganglioni, unde aceasta este purificata, toxinele urmand a fi eliminate prin urina.
Biostimularea, prin care se urmareste contractarea unor grupe musculare cheie ce directioneaza limfa catre ganglioni, este o alternativa la care se poate apela din varii ratiuni.
In cele din urma, drenajul poate fi efectuat manual, dar numai de catre terapeuti specializati cu experienta si cunostinte solide de anatomie si fiziologie, pentru a proceda cu maxim de acuratete asupra traseului limfatic.
Avantajele drenajului limfatic
Grad crescut de complementaritate
Indiferent de intentia terapeutica (ameliorare a variilor afectiuni sau recuperare), drenajul limfatic se poate asocia foarte bine cu alte terapii (conventionale si alternative in egala masura). Grabeste, astfel, vindecarea si recuperarea, intrucat elibereaza organismul de reziduurile nocive care blocheaza functionalitatea diverselor sisteme.
Consum redus de timp
Desi nu inlocuieste un stil de viata sanatos bazat pe dieta adecvata si exercitiu fizic regulat, drenajul limfatic este o masura de ameliorare la care se poate recurge contra unui consum relativ redus de timp.
Caracter profund personalizat
Nu exista o schema general valabila pentru aplicarea drenajului limfatic. Metoda aleasa, durata si frecventa sedintelor si perioada de tratament sunt radical conditionate de gravitatea afectiunii si intentia terapeutica, precum si de stilul de viata al pacientului.
Durata drenajului limfatic
In functie de metoda aleasa pentru drenaj, o sedinta poate dura 30 de minute (cea cu aparat pneumatic), dar si mai mult.
Schema de tratament este profund personalizata, depinzand de scopul terapeutic, de afectiunea careia i se adreseaza, de stilul de viata al pacientului. In medie, ca recomandare generala, se indica o sedinta pe saptamana, timp de cel putin 2 luni. In cazurile grave, frecventa sedintelor poate urca la o sesiune de drenaj la fiecare 4 zile, iar in cazurile mai moderate, poate scadea la o sedinta la fiecare 10 zile.
Efectele drenajului limfatic
Combate efectele sedentarismului si ale dietelor nocive
Drenajul limfatic este una dintre cele mai eficiente modalitati de a elimina efectele sedentarismului si ale unei diete improprii. Lipsa miscarii, alimentatia conventionala puternic chimizata si hidratarea insuficienta au efect de incarcare si debilitare a circulatiei limfatice, organismul fiind, prin urmare, bombardat de toxine si reziduuri care pot duce la instalarea a numeroase patologii.
Ajuta procesul de slabire
Luarea in greutate este in numeroase cazuri un semn al circulatiei deficitare a limfei. Prin stimularea sistemului limfatic, se reface traseul si ritmul firesc al circulatiei. Diminuarea si eliminarea celulitei este un efect complementar.
Detoxificare globala a organismului si crestere a imunitatii
Fiind colectorul reziduurilor toxice, al radicalilor liberi, al celulelor moarte si al tuturor deseurilor din organism, limfa are o deosebita importanta in pastrarea sanatatii acestuia. Sistemul limfatic deficitar este, evident, un punct de vulnerabilitate, expunand organismul la riscul de a dezvolta o serie ampla de afectiuni.
Contraindicatiile drenajului limfatic
Exista cateva afectiuni care face problematica recurgerea la drenaj limfatic, in ciuda beneficiilor dovedite pe care le ofera pacientilor in genere.
Persoanele suferinde de tromboza, de exemplu, fie in stadiu incipient, fie in stadiu avansat, nu pot apela la aceasta terapie, viata lor putand fi serios periclitata prin manevrele specifice efectuate.
Neoplasmul (de orice tip) constituie o alta contraindicatie.
In cazul leziunilor cutanate la nivelul picioarelor, precum si al infectiilor incomplet vindecate sau abia vindecate, drenajul limfatic este discutabil, factorii ce trebuie avuti in vedere fiind natura lor, gravitatea, gradul de vindecare, etc.