Aplicare benzi kinesiologice
Ce este terapia prin aplicarea benzilor kinesiologice?
Cunoscuta si sub numele de kinesio taping, terapia prin aplicarea benzilor kinesiologice se adreseaza celor ce sufera de anomalii functionale la nivel muscular, articular si/sau ligamentar. Bandajele elastice aplicate in zone cheie stimuleaza direct sistemele circulator periferic si limfatic, si indirect, sistemele muscular si neurologic.
Afectiuni tratate/ameliorate prin benzile kinesio
Benzile kinesio sunt amplu folosite de catre sportivi, cunoscand aici o popularitate surprinzatoare comparativ cu alte mijloace terapeutice alternative. Insa terapia se adreseaza in egala masura persoanelor care, in urma unor conduite posturale incorecte transformate in obisnuita, inregistreaza disfunctii, dureri sau alte forme de disconfort la nivel muscular, ligamentar si articular.
Punctual, afectiunile ce pot fi ameliorate/tratate prin aplicarea benzilor kinesio sunt dupa cum urmeaza:
Afectiuni articulare, nervoase si ligamentare: laxitatea articulatiei scapulo-humerale, disjunctia acromio-claviculara, periartrita scapulo-humerala, artrita, entorsa, patologie ligamentara, tendinita, spondiloza cervicala, cifoza, scolioza, sciatica, discopatie, nevralgie cu diverse localizari (inclusiv nevralgia intercostala), entezita, spondiloliza, spondilolistezis.
Afectiuni musculare si viscerale: torticolis, rupturi musculare, miozita, contuzie, hematom, contracturi musculare, lumbago, visceroptoza.
In ce consta terapia cu benzi kinesio?
Potrivit afectiunii diagnosticate, sunt selectate si aplicate topic benzi elastice cu diverse proprietati. Benzile din bumbac sunt disponibile in cateva dimensiuni de latime si lungime, si prezinta o elasticitate de pana la 150-160%. Priza la zona vizata se face prin concursul unui adeziv medical termosensibil (derivat acrilic).
Pentru a nu stanjeni miscarea si pentru a elimina riscul oricarui disconfort, bandajele prezinta greutatea si grosimea pielii, fiind deosebit de respirabile si, totodata, rezistente la apa. Astfel, zonele in care sunt aplicate nu sunt sufocate, iar banda nu se degradeaza inainte de termenul stabilit pentru reaplicare.
Avantajele aplicarii de benzi kinesio
Efecte rapide
Este unanim recunoscuta ca metoda de recuperare rapida de catre atletii cu activitate sportiva intensa. Asadar, primul beneficiu al aplicarii de benzi kinesio este rapiditatea efectului. Sportivi de top, de la Serena Williams si Lance Armstrong, la Michael Phelps si David Beckham, depun marturie despre eficienta cu care actioneaza bandajele adezive.
Libertate de miscare
Unul dintre atuurile cu care benzile kinesio au castigat respectul sportivilor de talie mondiala este discretia: bandajele nu impiedica in nici un fel fluiditatea miscarii naturale a corpului, permitand respectarea rigorilor impuse la antrenamente sau competitii.
Complementaritate sporita cu alte terapii
Mai mult, benzile kinesio completeaza foarte bine liniile de tratament care presupun un mix de terapii manuale (de la Yumeiho si stretching, la presopunctura). Bandajele adezive potenteaza si prelungesc efectele benefice ale celor mai multor terapii manuale, precum si pe ale altor terapii alternative (hidroterapie, crioterapie, etc.).
Durata terapiei prin aplicarea benzilor kinesio
O banda kinesio poate fi folosita intre 3 si 5 zile, interval in care bandajul actioneaza in parametri optimi de eficienta. Inlocuirea se face la recomandarea terapeutului, iar durata tratamentului trebuie discutata tot cu un specialist, pentru a evita eventualele efecte negative ale folosirii improprii sau ale folosirii dincolo de nevoile reale ale organismului.
Efectele aplicarii de benzi kinesiologice
Prin actiunea biomecanica exercitata in locul de aplicare, benzile kinesio optimizeaza functiile musculare, articulare, nervoase si ale sistemului limfatic, in functie de diagnostic, aplicare si de tensiunea benzii.
Dintre cele mai notabile efecte, trebuie pomenite: reducerea semnificativa a durerilor si inflamatiilor, cresterea stabilitatii si favorizarea realinierii articulare, reducerea tensiunii musculare si intarzierea aparitiei oboselii, eliminarea crampelor, stimularea circulatiei (prin favorizarea oxigenarii), optimizarea drenajului limfatic (care favorizeaza reducerea edemelor la nivele subcutanate sau mai profunde, si eliminarea congestiilor), reabilitarea retelei nervoase in zonele afectate, ameliorarea posturilor incorecte, favorizarea vindecarii cicatricilor, reducerea intervalului de vindecare a varii afectiuni musculare (hematoame, traume).
Contraindicatiile terapiei prin benzi kinesio
Ca orice terapie, aplicarea benzilor kinesio trebuie facuta la recomandarea si sub supravegherea unui practician specializat. Nu doar reglarea gradului de tensiune a benzii, forma acesteia si locul aplicarii trebuie bine gandite pentru a obtine efectele dorite. Totodata, trebuie luate in considerare cateva patologii incompatibile cu terapia in discutie.
Pacientii care prezinta rani deschise, cei pasibili de reactii alergice la adezivul medical, cei diagnosticati cu variii infectii, precum si diabeticii, fac problematica aplicarea terapiei. Lista patologiilor in care benzile kinesio sunt contraindicate este completata de cancer, insuficienta renala (sau alte afectiuni ale rinichiului), insuficienta cardiaca congestiva si tromboza venoasa profunda.
Scurt Istoric Kinesio Taping
Dupa mai multi ani de studii, cercetari si teste clinice, medicul japonez Kenzo Kase a pus bazele metodei pe care a denumit-o Kinesio Tape in 1973, patentarea si lansarea oficiala avand loc in anul 1979. Preocupat sa imbunatateasca rezultatele precedentelor metode de taping, medicul Kase a urmarit sa pastreze efectele vechilor benzi de taping, ce confereau suport si stabilitate, si sa adauge un plus revolutionar care sa permita amplitudine miscarii, sa evite blocarea circulatiei sangvine in zonele unde au fost aplicate, sa asigure sustinere fasciei musculare si sa contribuie consistent la vindecarea zonelor traumatizate. In plus, pe langa suportul musculaturii si al articulatiilor beneficiare, se asigura si un drenaj limfatic, dar si un efect “alternativ” cromoterapeutic provenit de la culorile specifice ale benzilor. Totodata, eficienta acestor benzi provine si din stimularea sistemului neurologic cu efecte benefice la nivelul echilibrului termic al corpului.
Dupa 10 ani in care majoritatea utilizatorilor de benzi kinesio au fost ortopezii, acupuncturistii si medicii japonezi, acestea au fost folosite de catre lotul olimpic de volei al Japonei, iar metoda s-a raspandit rapid la alti sportivi de performanta.
La Jocurile Olimpice de la Seul din 1988, kinesio taping-ul a debutat oficial ca metoda de tratament si refacere rapida a sportivilor avand o ascensiune uluitoare si fiind utilizata la scara din ce in ce mai larga de sportivii de mare performanta. In cadrul J.O. de la Beijing din 2008, benzile kinesio au fost intrebuintate de majoritatea sportivilor participanti, printre acestia numarandu-se nume de referinta ale sportului mondial: la tenis surorile Venus si Serena Williams, la inot cel mai medaliat sportiv al acestei discipline, Michael Phelps, la volei pe plaja Kerri Walsh, etc. Controversatul ciclist Lance Armstrong dedica, in cartea sa autobiografica “Every second counts” (Fiecare secunda conteaza), un capitol intreg metodei Kinesio Taping, explicand beneficiile majore ale acesteia.
Un moment important in scurta istorie a utilizarii benzilor kinesio il reprezinta cel in care fotbalistul David Beckham, pe atunci purtator al tricoului celor de la Real Madrid, a fost surprins de fotografi avand aplicate astfel de benzi in zona lombara. Din acel moment, conform declaratiei purtatorului de cuvant al madrilenilor, Dr. Juan Carlos Hernandez, “toata lumea a innebunit, desi alti jucatori ai Realului au luat-o inaintea lui Beckham, utilizand benzile kinesio de mai bine de un an”.
In Romania, prima echipa de fotbal ce a utilizat benzile kinesio a fost Dinamo Bucuresti in 2009, printre jucatorii ce s-au declarat extrem de multumiti de efectele metodei numarandu-se Claudiu Niculescu si Ianis Zicu.
Despre Kinesio Taping
Kinesio Taping este o metoda revolutionara de ameliorare a drenajului limfatic si a sistemului circulator periferic ce utilizeaza benzile kinesio. Suplimentar, aceasta tehnica de bandajare adeziva faciliteaza procesul de vindecare naturala a organismului sustinand si stabilizand muschii si articulatiile fara a conditiona amplitudinea de miscare a corpului si generand un drenaj (stimulare blanda a testului moale periferic) in vederea prelungirii efectelor unor terapii manuale aplicate anterior: majoritatea tipurilor de masaj, stretching, terapii manuale ce vizeaza actiuni pe zone reduse ca suprafata anatomica (presopunctura, punctoterapie) si/sau cu mobilizari osteoarticulare (osteopatie, chiropractica, terapia yumeiho, etc.).
Utilizarea benzilor kinesio este compatibila cu o gama larga de afectiuni ortopedice (entorse, luxatii, intinderi si rupturi musculare, etc.), neuromusculare, neurologice, si este recomandata in cazul accidentarilor sportive si a consecintelor postural nefaste ca urmare a unor atitudini deficitare asociate activitatilor profesionale.
In practica terapeutica se folosesc benzi elastice cu proprietati speciale, care sunt aplicate in diferite moduri in functie de afectiunea existenta.
Proprietatile standard ale benzii kinesio:
- Adezivul utilizat: cianoacrilat – adeziv medical termosensibil
- Material textil 100% bumbac fara continut de latex/ poliuretan 70D
- Material rezistent la apa
- Disponibil in 4 dimensiuni: 2,5cm x 5m; 3,75cm x 5m; 5cm x 5m; 7,5cm x 5m
- Elasticitate de maxim 150 – 160%
- Permite o respiratie rezonabila a tegumentului pe care este aplicat
- Greutatea si grosimea sunt asemanatoare epidermei
- Poate fi purtata 3 – 5 zile pana la urmatoarea reaplicare
Efecte fiziologice:
- Diminueaza durerea pana la o completa eliminare (in functie de patologie si nivelul ei de intensitate)
- Corecteaza anomaliile de pozitie ale articulatiilor
- Stimuleaza musculatura pentru o pozitie corecta in recuperare (in caz de contractura sau hipotonie)
- Favorizeaza vindecarea hematoamelor si, in general, a traumelor musculare
- Elimina congestiile aparute in sistemul circulator limfatic
Benzile kinesio se aplica in cadrul strategiei terapeutice globale conceputa pentru pacient in urma unor evaluari fizice detaliate: testarea amplitudinii de miscare – ROM (Range of Motion) precum si alte teste ortopedice specifice pe care specialistul le va considera necesare. Concluziile evaluarii vor determina caracteristicile aplicarii benzilor kinesio (marime, forma, pozitie, tensiune). In general, benzile kinesio se aplica sub forma literelor I, X, Y, dar si sub forme speciale, cum este, de exemplu, “caracatita”.
Avand o utilizare mondiala, in special in mediile unde se practica recuperarea sportiva ca metoda de asistare, catalizare si facilitare a efectelor altor terapii de reabilitare fizica, Kinesio taping-ul si-a dovedit eficienta, dar si simplitatea in aplicare.
Principii. Notiuni generale
Pornind de la faptul ca un muschi este excitat de stimularea suprafetei cutanate de deasupra (K.Hagbart, 1952), benzile kinesio au fost concepute pentru a produce efecte prin stimularea sistemelor neurologic, muscular si circulator al pacientului. In functia drenanta se urmareste o actiune directa, iar in celelate efecte functionale (la nivel muscular, articular si antidolorific) benzile kinesio actioneaza in mod indirect stimuland zonele corticale si subcorticale ale sistemului nervos central.
Reperele principale ale mecanismului de actiune ale benzilor kinesio pot fi descrise lapidar prin urmatoarele functii:
Functia senzitiva
- Efectul Gate Control: activare a sistemului inhibitor spinal prin stimularea receptorilor mecanici
- Stimularea mecanoreceptorilor: informatia cutanata constanta si repetitiva, dar niciodata identica, produce o serie de impulsuri care ajung la maduva spinarii, trunchiul encefalului si zonele subcorticale si corticale. Aceasta informatie produce, la nivelul sistemului nervos central, noi stimuli care alerteaza stabilizatorii dinamici musculari obtinandu-se o actiune musculara.
- Actiunea antidolorifica si antiinflamatoare se obtine datorita reducerii presiunii exercitate de starea inflamatoare asupra receptorilor sensibili la stimuli durerosi.
Functia musculara
Se manifesta prin efecte diferite, rezultate in urma modalitatilor distincte de aplicare a benzilor kinesio (facilitanta – origine/insertie, inhibatoare – insertie/origine) sau a gradului de tensiune data benzii. Dintre aceste efecte pot fi enumerate: sustinerea muschiului; imbunatatirea contractiei musculare la muschii slabiti; reducerea oboselii musculare; diminuarea extensiilor sau contractiilor excesive musculare; eliminarea crampelor si a posibilelor leziuni musculare.
Functia drenanta:
- Cresterea circulatiei limfatice si sanguine
- Reducerea excesului de caldura din tesut
- Deschiderea drenajului limfatic subcutanat (ajuta la eliminarea edemelor) si/sau intre piele si muschi
- Reducerea inflamatiei
Functia articulara:
- Corecteaza nealinierile articulare cauzate de spasme musculare anormale sau produse de retracturile musculare
- Proprietatea de a normaliza tensiunile fasciale
- Creste mobilitatea articulara
- Mareste amploarea miscarii
Un alt element inedit, dar in general neglijat de catre fizioterapeutii ce folosesc benzile kinesio, il reprezinta integrarea efectelor cromoterapeutice conferite de culorile specifice dupa cum urmeaza:
- Albastru: actiune antiinflamatoare, calmanta, relaxanta, racoritoare
- Rosu Fucsia: energetic, stimulant
- Culoarea pielii: actiune neutra
- Negru: intensifica efectul celorlalte culori, a se evita in cazul depresiei
- Galben: tonifica sistemul limfatic si pe cel gastric
In functie de tensiunea si tipul de aplicare distingem urmatoarele modalitati:
- Musculatura traumatizata – tensiune 0
- Efect antalgic – tensiune 0
- Drenaj – tensiune 0 – 25%
- Zona articulara – tensiune 50 – 70%
- Cicatrice – tensiune 0
- Musculatura suprasolicitata – insertie – origine
- Musculatura hipotonica – origine – insertie (ambele situatii cu tensiune 20 – 30%)
Eficienta benzilor kinesio se datoreaza unui cumul de elemente ce actioneaza sinergic si care sunt oferite atat de structura materialului din care sunt fabricate, dar si de modalitatile de aplicare:
- Efect antalgic ca urmare a stimularii mecanismului Gate Control
- Drenaj in consecinta presiunii negative a cutelor
- Ameliorarea starii articulatiilor datorita tensiunii si a returului elastic
- Efect benefic asupra cicatricilor multumita tractiunii date de cute
- Imbunatatirea starii musculaturii suprasolicitate provocata de apropierea capetelor musculare
- Stimularea muschilor hipotonici datorita efectului de retur elastic
Indicatii terapeutice
KinesioTaping-ul este o metoda ce actioneaza cu eficienta in cazul patologiilor in care sunt implicate anomalii de functionare ale musculaturii, articulatiilor si ligamentelor.
- Laxitatea articulatiei scapulo-humerale
- Disjunctie acromio-claviculara
- Periartrita scapulo-humerala
- Nevralgie intercostala si, in general, nevralgii cu diverse localizari
- Torticolis
- Spondiloza cervicala
- Tendinite
- Entezite
- Patologii ligamentare
- Rupturi musculare
- Miozite
- Contuzii
- Hematoame
- Contracturi musculare
- Discopatii
- Spondiloliza
- Spondilolistezis
- Lumbago
- Cifoza
- Scolioza
- Sciatica
- Artrite
- Entorse
- Visceroptoza